Sykkelstiene gjør min hverdag enklere.
Så å si hver dag så sykler jeg på en av dem.
Det er raskere å komme seg til og fra jobb, det er kjekkere, og det gjør det enklere å ta klimavennlige valg.
- Anders Stormark, Oppdragsleder, Haugesund
DESTINASJON HAUGESUND:
Med kraft til å bære
Anders Stormark er en av mange haugesundere som har funnet ut at det å sykle til jobben kan være både raskere, sikrere og rimeligere enn å ta bilen. Når sykkelstier er tilrettelagt for å skape flyt og å lage akser mellom boliger, skoler, aktivitetstilbud og arbeidsplasser, blir det enklere å ta grønne valg.
Flere gode sykkelveier har vært en viktig forutsetning for å øke sykkelandelen i Haugesund. Nettet skulle gi gode forbindelser til sentrum, men også binde sammen bydeler. Norconsult har vært rådgiver for vei og trafikk, vann og avløp samt reguleringsarbeid rundt utforming av sykkelstiene.
- På Risøy ligger Aibel, en hjørnesteinsbedrift som er en kjempeviktig arbeidsplass, med masse tungtrafikk som går ut og inn, og dette sluses per i dag tvers igjennom sentrum, sier Anders Stormark. - Det er jo potensielt farlig, det ødelegger for trivsel, og det er det heldigvis planer om å gjøre noe med.
Nye Risøy bru vil bygges lengre sør og sluse all tungtrafikk ut av bykjernen. Dagens bru vil muligens bli en ren gang- og sykkelvei når ny bru er på plass.
Norconsult AS er rådgivende konsulent i prosjektet. Nye Risøy bru blir buebru som alle andre bruer i Haugesund. Forprosjektet har inkludert et større område med hensyn til trafikk og fokus på gående og syklende. Transportsystem er vurdert under ett, og utfordringene ved å krysse hovedaksene sør-nord har vært en viktig vurdering. Nye Risøy bru får lavere seilingshøyde enn den gamle brua og kun mindre båter vil komme under.
Fakta om nye Risøy bru:
Antatt kostnad
Dagens bru har krevd mye vedlikehold og en ny løsning er tett koblet mot kostnader. For å finansiere den nye brua, må en ny bompengefinansiert bypakke på plass.
Lengde på ny bru
Norconsult har ansvar for fag som vei,trafikk/mobilitet, konstruksjon/bru/arkitektur, ingeniørgeologi, kystteknikk, geoteknikk/grunnundersøkelser, VA/hydrologi, brann, plan og utredning, miljø/miljøundersøkelser, akustikk, naturkartlegging og sjø.
Å øke sykehuskapasiteten har vært enormt viktig for byen.
Første byggetrinn av nye Haugesund sjukehus stod klart i 2021. Kona til Anders jobber på sykehuset, og har opplevd bedre og mer effektiv traumebehandling.- Med mer effektive behandlingsmetoder og høyere kvalitet så blir vi rett og slett bedre i stand til å redde liv, sier Anders Stormark.
Andre byggetrinn av Haugesund sjukehus består av et syv etasjer høyt nybygg i tillegg til et tre etasjer høyt påbygg på en av de eksisterende blokkene ved sykehuset. Forsterkningsjobben med å bygge tre etasjer oppå eksisterende bygg er krevende, fordi bygget er veldig gammelt.
Fakta om nye Haugesund sjukehus:
Total budsjettramme for andre byggetrinn
Første byggetrinn, som ble tatt i bruk høsten 2021, kostet rundt to milliarder kroner. Den nye sydøstblokken skal huse sengeposter tilpasset nye driftsformer, og hovedoppdraget er på om lag 10.000 kvadratmeter
Bygget klart til bruk
Norconsult har ansvar for kontruksjonsteknikk, bygningsfysikk, brann/akustikk, geoteknikk, elektro/lysdesign, automasjon/IKT, energi/ventilasjon, vann/sanitær, vann/avløp, landskapsarkitekt og digital koordinering i byggetrinn 2.
Like viktig som det er å skaffe boliger i byen, så trenger vi også arbeidsplasser nær der folk bor.
Smedasundet 77 har bydd på ingeniørmessig kompleksitet med å plassere tre store nye bygg i en trang byggegrop – omringet av sjø i vest, bru i nord, bebyggelse i øst og hotell i sør. Byggene ligger i byens indrefilet. Reetablerte sjøhus blir en del av fasaden mot vest og sundet, dette for å bevare sjøhuskultur på begge sider av Karmsundet.
Norconsult har alle fag utenom arkitekt og tekniske fag, inkludert reguleringsarbeidet samt spesialfag som transportkartlegging, ombrukskartlegging og økologi. Bygget tar sikte på BREEAM Very Good-sertifisering, Norconsult har også hatt rollen som BREEAM-AP. Konstruksjonen er en kombinasjon av prefab og plasstøpt betong.
Haugesund blir omtalt som Norges havvindhovedstad, byen ligger jo i havgapet, her blåser det masse.
Utenfor stuedøra til Haugesund skal Norges første lisensområde for flytende havvind etableres de neste årene – Utsira Nord. Norge ligger i front både innenfor forskning og teknologiutvikling for flytende havvind, og staten satser stort for at dette skal bli et sterkt bidrag til økt fornybar kraftproduksjon. Utsira Nord er først ut med en utbygging i tre prosjektområder med en planlagt produksjon på 1500 MW.
Norconsult er en aktiv del av satsningen, og kan bidra med bl.a. miljø- bølge- og vindanalyser, geologi, konsesjonsbehandlinger, strukturanalyser, planprosesser, kraftoverføring, samt havn- og kystteknikk. - Hvis prosjektet blir realisert, så kan det gi ren energi til opp mot 1 million husstander i Norge, forteller Anders. - Da kjenner jeg på optimisme og håp.
Anders Stormark avslutter med å fortelle litt om oppdragslederrollen i Norconsult: - Oppdragslederrollen er helt avgjørende for å lede teamet frem til levering av resultatmål som igjen skal bidra til oppnåelse av kundens effektmål.
- Det som motiverer meg mest ved å være oppdragsleder er den tette dialogen med kunden samt privilegiet med å bygge team blant våre dyktige kollegaer, og sørge for godt samarbeid mellom alle involverte, sier Anders.